Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Tanúsítvány

SSL Certificate

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Herbablog

A NAGY antioxidáns teszt

Antioxidánsok? Szabadgyökök? Oxidatív stressz? Gyakran találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, de mindenki tisztában van ezekkel a fogalmakkal? Jelen cikkünkkel próbálunk rávilágítani a legfontosabb általános ok-okozati összefüggésekre, és beillesztjük a képbe a mi kivonatainkat is. Mit tudnak a HerbaPharm által előállított tinktúrák antioxidáns-kutató szemüvegen keresztül nézve? Olvassa el összeállításunkat, és pontosan kiderül!

Antioxidánsok és szabadgyökök harca
A szabadgyökökről...
Napjainkban a megnövekedett káros környezeti hatások – légszennyezés, élelmiszer adalékok, sugárzás (UV, mikrohullámú) és stressz – következtében szervezetünkben a szabadgyökök koncentrációja általában magas. Ha nagyon sok termelődik belőlük, akkor számos betegség (pl: gyulladás, tumor) kialakulásáért felelnek.

Szinte nincs olyan betegség, ahol a szabadgyökök károsító hatását ne mutatnák ki. A szabadgyökök jelentős kémiai aktivitással rendelkeznek és ezért képesek a szervezetünket alkotó sejtek és szövetek stabil molekuláris szerkezetét kémiai reakciók (például oxidáció) által megbontani, ezáltal hibákat és káros, instabil kémiai szerkezeteket létrehozni. Nem csak az élő szervezetben vannak jelen, hanem például ők okozzák az élelmiszerek avasodását is. Az antioxidánsok alkalmazásának tehát van élettani és ipari vonatkozásban is létjogosultsága.
A szabadgyökök felelősek az oxidatív stressz kialakulásáért. Ez akkor fordul elő, ha a homeosztázis, azaz egyensúly az oxidánsok és antioxidáns rendszerek között felbomlik és eltolódik az oxidánsok javára. Másként fogalmazva a szabad gyökök kontrollálatlan keletkezése vagy az antioxidáns rendszer működésének csökkenése vezet az oxidatív stressz kialakulásához. Ilyenkor egyes sejtek és szövetek molekulái sérülnek.

Antioxidáns anyagok védik a szervezetet az oxidációs folyamatok következtében keletkezett szabad gyökök vagy egyéb oxidáló anyagok káros hatásával szemben. Az emberben mind a szabad gyökök, mind az antioxidánsok jelen vannak, és folyamatos harcban állnak egymással. Az alap antioxidánsok közé tartozik az A-vitamin (pl:karotinoidok), az E-vitamin (tokoferol), a C-vitamin (aszkorbinsav), a flavonoidok, a rezveratrol, az omega-zsírsavak és enzimek.
A szervezetünkben található szabadgyökök mennyisége folyamatosan változik az egészségi állapotunk, életkorunk, a stressz és a környezeti hatások következtében. Nagyon fontos tehát, hogy a megfelelő antioxidáns mennyiség beviteléről folyamatosan gondoskodnunk kell! Ehhez egy egyszerű tipp: annál jobbat teszünk magunkkal, minél színesebben táplálkozunk. Értsük ezt a szó szoros értelmében. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért felel. A jótékony színanyagokban főként a flavonoidokat tisztelhetjük, mely gyógyhatású vegyületcsoportnak a felfedezése Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik.

Milyen antioxidáns aktivitást mutatnak növényi kivonataink?

A diagramok által szemléltetett, és C-vitamin ekvivalens értékekkel meghatározott antioxidáns hatást a kivonatainkban megtalálható antioxidáns vegyületek összessége adja. Az 1. ábra a HerbaPharm Kft által gyártott kivonatok C-vitamin ekvivalens értékeit mutatja ugyanolyan drog/kivonat arány biztosítása mellett (egységnyi száraz növényi részből mennyi kivonat keletkezik). Felülúszó alatt az ülepedés bekövetkezte után kialakult víztiszta frakciót értjük. A teljes minta oszlop diagramja pedig a felrázás után kapott elegy eredményét tükrözi.

Milyen megállapításokat tehetünk?

1. az antioxidáns versenyt elképesztő kiugrással a közönséges dióbél kivonat nyerte, mely 44-szeres antioxidáns hatást mutat a C-vitaminhoz képest!!!

2. a teljes minták legtöbb esetben nagyobb aktivitást mutatnak a felülúszókhoz képest

3. a fokhagyma kivételével megállapítható, hogy a vizsgált kivonatok mindegyike nagyobb antioxidáns aktivitással rendelkezik, mint a referenciaként használt C-vitamin


2. ábra: Különböző kivonat minták esetén számított C-vitamin ekvivalens értékek oszlop diagramon ábrázolva.

Milyen megállapításokat tehetünk a piaci termékekről? (oszlop diagram lásd lap teteje)

1. a forgalomban lévő és bemérésre kerülő termékek közül a Homoktövismag kivonat antioxidáns hatása kiugró, mely a C-vitaminnál hatszor magasabb

2. a Homoktövismag és „40”-es kivonatok kivételével a teljes minták mutatnak nagyobb antioxidáns aktivitást a felülúszóhoz képest

3. az olajos kivonatok esetében a magas olaj tartalom miatt az alkalmazott mérési módszerrel nem sikerült antioxidáns hatást meghatározni

4. annek ellenére, hogy az olajos kivonatok antioxidáns hatása - bár mérésekkel nem volt meghatározható - feltehetően még magasabb a vizes-alkoholos kivonatokhoz képest (Homoktövismag kontra Homoktövismag+ magolaj), hiszen az magolajban található Omega-zsírsavak szintén az antioxidáns vegyületek koncentrációját növelik.

MINTA MEGNEVEZÉSE                 C-VITAMIN EKVIVALENS

C-vitamin                                                        1,00

HerbaClass Homoktövismag kivonat                   6,03

HerbaClass „60”                                               2,16

HerbaPharm kivonat „40”                                  1,86

Vadgesztenye kivonat „40”                               1,86

HerbaPharm kivonat „30”                                  1,43

HerbaClass Rostkender kivonat                         0,91

Magyarázat: a táblázatban a C-vitamin ekvivalens számszaki értékei azt mutatják meg, hogy a vizsgált növényi kivonat antioxidáns hatása mennyivel több (vagy kevesebb) a referenciaként használt C-vitamin antioxidáns hatásához képest. Például, a homoktövismag kivonat mért értéke 6.03, ami azt jelenti, hogy a homoktövis kivonat antioxidáns hatása több, mint hatszor nagyobb a referenciaként használt C-vitamin antioxidáns hatásánál.
Konklúzióként elmondhatjuk, hogy alátámasztást nyert, érdemes a kivonatokat centrifugázás után, de mégis szűretlenül palackba zárni, és a krémekhez is ebben a formában felhasználni. Látva az eredményeket, terveink közt szerepel olyan komplex kivonatok piaci bevezetése, melyek tartalmaznak például dióbél, páfrányfenyő és gyömbér kivonatokat is.
Egy élelmiszer, gyümölcs vagy táplálék-kiegészítő annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatokat és gátolni bizonyos betegségek kialakulását, minél nagyobb antioxidáns kapacitása, szabadgyök pusztító képessége van. Érdemes tehát tudatosan összeállítani étrendünket. Szervezetünk megfelelő működését elősegíthetjük például növényi kivonatok, magas flavonoid tartalmú gyümölcs készítmények, és telítetlen zsírsavakat biztosító kiegészítők fogyasztásával.

Szeretnénk köszönetet mondani a kooperáció és a mérések megvalósulásáért a Szegedi Tudomány Egyetemen belül működő MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport munkatársainak. A kutatócsoport számára a HerbaPharm Europe Kft által biztosított növényi extraktumok nyújtottak alapot egy olyan cikk megírásához, mely a Helyion újságban (a lgújabb természettudományos témájú kutatási eredményeket bemutató felület) publikálásra is került angol nyelven. A cikk eredeti formájában az alábbi linken elérhetősége:

heliyon cikk elérhetősége angol nyelven

Forrás:

https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(19)36423-0.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318652#What-are-free-radicals

Lehninger et al.: Principles of Biochemistry 4th ed (2005); W.H. Freeman ISBN 07167-4339-6