Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Kompressziós harisnya kisokos

Kompressziós harisnya kisokos

A kompressziós harisnya viselése jelentősen javítja vagy megszünteti a visszeres tüneteket. Sok kérdés merül fel azonban a kompressziós harisnya kiválasztásával és viselésével kapcsolatban. Blogcikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy könnyebben eligazodj a témában.

Mi a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya más néven egészségügyi harisnya, de a köznyelvben gumiharisnya néven is ismert. Gyógyászati segédeszköz, mely a visszeres lábpanaszok enyhítésére szolgál. Gumiharisnya elnevezést azért kapta, mert régebben gumiszálak biztosították a rugalmasságát. Ma már azonban korszerű elasztánfonallal készítik. Hatása abban áll, hogy összenyomja a kitágult ereket és felerősíti a lábizmok „szivattyúzó” hatását, ezzel csökkenti a vérpangás kialakulását a visszerekben és elősegíti a vér visszaáramlását a szív felé.

Mikor célszerű kompressziós harisnyát viselni?

Visszérbetegségek vagy az arra való hajlam esetén
Tartós ülő vagy álló munka esetén
Terhesség alatt
A visszeres lábtünetek első jeleinél: lábdagadás, szúró érzés a lábszárban, lábfej zsibbadás, elnehezült láb-érzés, lábszárban jelentkező görcsök
Kialakult visszeresség esetén

Milyen erősségű harisnyát használjak?

A kompressziós harisnyákat négy szorítóerő-fokozatban gyártják és szorítóerejük függvényében két alaptípusuk van:

gyógyharisnya, amit egyedi méretvétel alapján, az adott betegség kezelésének megfelelő kivitelben, kifejezetten orvosi előírás szerint kell elkészíttetni és viselni.
támasztó harisnya, ami szabad forgalomban is kapható, főként megelőzésre ajánlott, enyhébb szorítóerővel készült harisnyák.

Kompressziós osztályok:

I. gyenge kompresszió (8 - 11 Hg mm és 12 - 17 Hg mm): megelőzésre ajánlott, az első lábtünetek észlelésénél már érdemes elkezdeni a viselését. Akkor is javasolt, ha még nem jelentkeznek a tünetek, de tartós állást vagy ülést igénylő munkát végzel. Ilyen esetben néhány év alatt kialakulhat a visszér, amit jobb megelőzni, például kompressziós harisnya viselésével. Terhesség alatt is megfelelő az I. kompresszió, ha csak a szakorvos nem javasol erősebbet.

II. mérsékelt kompresszió (18 - 22 Hg mm): már kialakult visszérnél, erősebben jelentkező tünetek esetén javasolt. Használata előtt célszerű szakorvos véleményét kikérni.

III. erős kompresszió (23 - 32 Hg mm és 22 - 27 Hg mm) – trombózist követő visszér elégtelenség, nagymértékű fekélyesedés vagy ödéma képződés esetén, orvosi rendelvényre javasolt.

IV. nagyon erős kompresszió (≥49 Hg mm) – nagyon súlyos esetekben, pl. nyiroködéma esetén, kizárólag orvosi javaslatra.

Milyen hosszúságú harisnyára van szükségem?

Az elváltozás kiterjedésétől függően térdig, combközépig, combtőig érő harisnya, vagy harisnyanadrág válhat szükségessé. A szakorvosi vizsgálat dönti el, hogy szakmailag melyik lenne indokolt.

Mikor viseljem a kompressziós harisnyát?

A harisnyát reggeli órákban kell felvenni, hogy a napközben jelentkező lábdagadást, szúró érzést elkerüld a viselésével. Először csak pár óra hosszára vedd fel, és fokozatosan szoktasd magad a hozzá.

Nyáron is viselnem kell a kompressziós harisnyát?

Furcsa ellentmondás, de a meleg nyári időszakban nagyobb szükség van a kompressziós harisnyára, mint télen! A meleg időben a vénás panaszok fokozódnak, így az egyéb kezelések mellett (visszérkrém, gyógyszer) a kompressziós harisnya viselése fokozottan szükséges.

Meddig kell viselnem a kompressziós harisnyát?

Ha a kötőszövet öröklött gyengesége visszérbetegséget okozott, tartósan, folyamatosan célszerű használni a harisnyát. Visszérműtét után sem mentesül alóla, a kötőszövet gyengeségét a műtét nem tudja megszüntetni. Terheseknek a harmadik hónaptól a várandósság teljes időtartama alatt célszerű. Megelőzésképpen szintén folyamatos viselése ajánlott, főként, ha hajlamosító tényezők (öröklött hajlam, álló vagy ülő foglalkozás) is fennállnak.

Mire kell figyelni a harisnya viselése közben?

A harisnyát soha sem szabad túlhúzni a kívánt magasságon. A visszapöndörödő harisnya többszörös rétege a végtag leszorítását eredményezi, inkább gátolja, mint segíti a vénás keringést. A lecsúszott, összegyűrődött harisnyát haladéktalanul meg kell igazítani.

Hogyan válasszak méretet?

A kompressziós harisnyát megfelelő pontokon mért mérettáblázat alapján kell kiválasztani, ezt legpontosabban a harisnya forgalmazásában jártas szakemberek tudják meghatározni. A kiválasztott méret megfelelően szorít, hiába érezzük „nagyon erősnek”.

Hogyan óvhatjuk a harisnyát minél hosszabb ideig?

Minden termékkel használati útmutatót csomagoltak, célszerű betartani a kíméletes tisztítást, szárítást. Lehetőleg langyos, szappanos vízben kézzel mossuk. Mosógépben ajánlott mosózsákba tenni a harisnyát és csak olyan ruhákat tenni mellé, ami nem sértheti meg a harisnya anyagát. Kerüljük például a tépőzáras és cipzáras ruhákkal történő együtt mosását.

RelaxSan Kompressziós termékek osztályonként:

I. osztály. Gyenge kompresszió: MEGELŐZÉSRE (8 - 11 Hg mm és 12 - 17 Hg mm)

KLIKK A KÉPEKRE a termékek megtekintéséhez!

8 - 11 Hg mm

12 - 17 Hg mm

II. osztály. Mérsékelt kompresszió: SZINTEN TARTÁSRA (18 - 22 Hg mm)

18 - 22 Hg mm

III. osztály: Erős kompresszió: SZINTEN TARTÁSRA / TERÁPIÁRA (23 - 32 Hg mm és 22 - 27 Hg mm)

23 - 32 Hg mm

22 - 27 Hg mm

IV. osztály. Nagyon erős kompresszió (≥49 Hg mm)