Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Tanúsítvány

SSL Certificate

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Kendermag

A kendermag, mint szervezetünk támogatója

Ha csodálatos élettani hatása, kivételesen jó beltartalma miatt évezredek óta ismert, miért merült feledésbe a kender növény és magja? Most újra kezdjük felfedezni azt, ami miatt őseink előszeretettel használták a növény minden részét (szárát, levelét, virágját, magját) az iparban, élelmiszerként, és gyógyászati célokra. Szerencsére az elmúlt évtizedben ismét egyre többen termesztik a kender különféle nemesített fajtáit hazánkban, és a világ számos más országában. Magyarországon jelenleg kizárólag magját dolgozhatják fel emberi fogyasztásra szánt célokra.

Legyen a kendermag valamilyen formában a háztartásunk része!

A kendermag számos élelmiszer előállításához rendkívül jó alapanyag. Megjelentek a piacon a belőle készült lisztek, hidegen sajtolt olajak, protein por, krémek és szappanok. Kellemes, dióra emlékeztető íze, és magas fehérje tartalma miatt remek köret is készíthető belőle. A HerbaPharm egyedülálló, saját fejlesztésű technológiájával egy különleges tinktúrát hozott létre törekedve arra, hogy a leghatékonyabb módon kivonja a magban lévő hatóanyagokat. Összetettebb, szélesebb felhasználási körű végterméket kaphatunk így annál, mintha a magból olajat sajtolnánk ki. Természetesen ennek a magas tápértékű olajnak a fogyasztása nap, mint nap egészségünket szolgálja, egy összetett kivonási eljárásnak köszönhetően azonban a hatóanyagok szélesebb köréhez is hozzáférhetünk. A kendermag olajából, kivonatából készült krémek is rendkívül jól szolgálják egészségünket, bőrünk regenerálásán, felszíni sérülések kezelésén, számos bőrprobléma enyhítésén keresztül segítségünkre lehetnek.
Minek köszönhető a kendermag kiváló élettani hatása?

A kendermag igen magas arányban tartalmaz proteint, azaz fehérjét, mely könnyen felszívódik, és a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. Emiatt fogyasztása teltség érzetet ad, támogatja ezzel a fogyni vágyókat, segíti a megfelelő anyagcsere folyamatokat.

A kendermag különösen gazdag többszörösen telítetlen, és esszenciális zsírsavakban – többek közt Omega 3-6-9-ben – melyeket optimális arányban tartalmaz. Az egészséges omega-6 és omega-3 beviteli aránya szervezetünkbe 1:1-től 4:1-ig terjed. Sajnos az elmúlt évtizedek egyre rosszabb táplálkozási szokásai, a finomított ételek túlsúlya miatt ez az arány igencsak eltolódott az omega-6 zsírsav irányába. Számos tanulmány szerint ez a jelenség magyarázata lehet számos „civilizációs betegség” kialakulására (magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív-ér rendszeri betegségek, allergiás megbetegedések, autoimmun betegségek). A megfelelő zsírsav összetételű táplálékok fogyasztásával - mint amilyen a kendermag is - elősegíthetjük ezek megelőzését illetve sok esetben a már fennálló betegségek eredményes kezelését.

A kendermag áldásos hatásához az alábbi vitaminok, és ásványi anyagok is hozzájárulnak: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, folsav, A,B,C,E vitaminok.

Milyen jótékony hatásai ismeretesek?

Az Omega 3 zsírsavak bevitele – például a többszörösen telítetlen alfa-linolénsav (ALA), melyet szervezetünk nem tud szintetizálni, de például a HerbaPharm növényi kivonatokban megtalálható - klinikailag igazoltan segítenek a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és kezelésében. A szív­ és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek világszerte a haláloki statisztikák élén állnak. Az alapvető kórfolyamatot az érelmeszesedés (atherosclerosis) jelenti, mely többnyire lassan, hosszú idő alatt, észrevétlenül fejlődik ki, és a gyakran váratlanul fellépő drámai tünetek (szívinfarktus, stroke) jelentkezésekor az alapbetegség már rendszerint előrehaladott állapotban van. Az omega-3 zsírsavak mérséklik a vérnyomást, a vér triglicerid, és koleszterin szintjét, a vér hígításával gátolják a rögök kialakulását, ezáltal akadályozzák az érelzáródás kialakulását, így akár megóvhatnak bennünket egy esetleges szívrohamtól, stroke-tól. Stimulálják az immunrendszert, és lassítják az öregedés folyamatát. Az Omega-3 zsírsavak az agy működésében is szerepet játszanak.

A hazai és nemzetközi kutatások igazolják, hogy a kendermag kivonatban lévő GLA (gamma-linolénsav) hasznos a menstruáció előtti panaszok (PMS) enyhítésében, erős gyulladásgátló, így például enyhíti az ízületi gyulladások okozta fájdalmakat is, valamint segíthet fekélyek gyógyításában.Mind az esszenciális zsírsavakat, mind a vitaminokat, ásványi anyagokat bevihetjük szervezetünkbe szintetikus készítményekkel, étrend-kiegészítőkkel, és megfelelő, jó minőségű táplálékokat fogyasztva. Igazolhatóan szervezetünk a mesterségesen előállított készítményeket sokkal kevésbé tudja hasznosítani, hatásuk rövidebb is természetes társaikénál. A növényekből kíméletesen kivont hatóanyagok, koncentrátumok segíthetnek bevinni a megfelelő mennyiségű értékes anyagokat. A kendermagolaj mellett jótékony hatású, ha lenmag olajjal is gazdagítjuk étrendünket, és hetente fogyasztunk halakat, olajos magvakat.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044.php

 

A kender múltja
Visszatekintés több ezer évre

A kender (Cannabis sativa L.) az emberiség egyik legrégebben termesztett és legsokoldalúbb növénye. Több mint 6 ezer éves múltra tekint vissza, az idő előre haladtával más, és más volt a megítélése, a jövő iparának, és a gyógyászat egyik ígéretes lehetősége.

Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el más kontinensekre. Kínában már i. e. 6500-ban elterjedt növény volt. Magját, olaját élelmiszerként, levelét, virágzatát gyógyszerként használták fel. Sen-nung császár, akit az első kínai farmakológusnak tekintenek, az i.e 2700-as években a kendert az egyik alap gyógynövénynek tekinti a gyógyászatban. Az i.sz 1-ben elkészült első kínai gyógyszerkönyvben a növényt több, mint 100 betegségre ajánlják, többek közt köszvényre, reumára, feledékenységre. I.e 1500-as évekből származó egyiptomi papiruszon olvasható, hogy a kannabisz képes kezelni a gyulladást. A gyógyászati alkalmazáson kívül a kender rostjából kötelet, textil, és papírt gyártottak.

A kender termesztése Európában is több ezer éves múltra tekint vissza, de fénykorát a XVII. században a vitorlás hajózás korában élte. Napóleon nagy szerepet játszott abban, hogy Európában elterjedjen a növény használata a gyógyászatban. Vizsgálták fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatását, és maga is alkalmazta. A II. világháború idején újra felismerték, hogy a legerősebb kötél a kenderből készíthető, így Németország, Olaszország is termesztette a növényt. Európai gyógyszerkönyvek sorra megemlítik az 1860-as években, és a Magyar Gyógyszerkönyv is szerepelteti első kiadásában (1871) a Cannabis sativat.

A kender hasznosítása a XX. században, és napjainkban

Magyarország korábban kenderfeldolgozó nagyhatalom volt Európában. A kilenc közül az egyik legnagyobb, a Nagylakon 1905-től működő kendergyár volt. Többek közt Európa nagy hajós nemzetei számára értékesített hajókötelet. A szükséges kendert a szomszédos falvak gazdaságaiban termelték. A gyár a ‘70-es, ‘80-as években élte fénykorát, mintegy 500 dolgozót foglalkoztatva. Mivel idővel egyre kisebb volt az igény termékeikre, 2009-ben bezárta kapuit, de azóta már újra aktív. Eközben folyamatos volt a különböző kenderfajták nemesítése is. Az első magyar kenderfajtát 1923–ban ismerték el, melyet a kompolti kutató intézet alapítója hozott létre olasz alapanyagból. Később számos hazai nemesítés született, azonban 2007-re a rostkender ipari termesztése gyakorlatilag felszámolódott. Az Agromag Kft. 2008-ban vette át a megszüntetésre ítélt, egykor világhírű kompolti kendernemesítést, tulajdonosaivá váltak a világviszonylatban is csúcsminőségű rostkender fajtáinak.

A XX.században a világ legtöbb országában tiltólistás növény volt a kender, ma is sokaknak csak kábítószerként jut eszébe. Rengeteg fajtája, nemesítése közül vannak olyanok, melyek nagy százalékban tartalmazzák a THC nevű pszichotróp vegyületet, másokban alig kimutatható. Hazai termesztésben olyan kenderfajtákkal találkozhatunk, melyek THC tartalma szinte nulla, az is leginkább virágjában, gyantájában fellelhető. A Cannabis sativa rendkívüli élettani jelentőségét mára újra kezdik elismerni világszerte.

Az élelmiszeriparban, gyógyászatban felhasználják magját, levelét és virágát is. Magyarországon jelenleg csak magjának felhasználásával készíthető emberi fogyasztásra szánt termék.
A kendermag és olaja egyedülálló összetételének köszönhetően a legkedvezőbb élettani hatású élelmiszerek közé tartozik. A mag magas fehérje (30%) és optimális arányú esszenciális zsírsav összetételének, aminosav tartalmának köszönhetően kiválóan támogatja szervezetünket, segít egészségünk megőrzésében oly mértékben, mely alig hasonlítható más növények hatásához.
Az elmúlt évtizedben – újra felismerve óriási terápiás hatását, és látva az ígéretes klinikai vizsgálatokat – a kannabiszból (azaz kendervirágzatból) készült kivonatok vagy az abból készülő olaj egyre több európai és tengeren túli országban előállítható, és vásárolható meg legálisan. Megoldást jelenthet a kender növény hatóanyagait koncentráló kivonatok alkalmazása számos, jelenleg nehezen kezelhető betegségek esetén.Felhasznált irodalom:

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szantofoldi-novenyek/ch10s06.html

http://agromag.hu/termekfejlesztes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_sativa