Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Tanúsítvány

SSL Certificate

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Köménymag

Fűszerkömény: egészség + gasztronómia

Ínycsiklandó illatok a konyhában? Jellegzetes illatát, ízét a fűszerköménynek érezhetnénk szinte bármely európai ország konyhájában, először azonban az arab népek kezdték használni. Európában a 13. században terjedt el. A legnépszerűbb fűszerek közé tartozik.

A fűszerköményt (Carum carvi) azonban nem csak kellemes íze, hanem szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Ezek közül legközismertebb görcsoldó, emésztést könnyítő, szélhajtó, és gyulladásgátló hatása. Gyógyászati céllal a növény termését, vagy annak illóolaját alkalmazzák.

Jellemző vegyületek, hatóanyagokA fűszerkömény, más néven konyhakömény nem összekeverendő a római-, ill. édesköménnyel! A fűszerkömény termése gyógyszerkönyvben szereplő hivatalos drog. Jellegzetes aromájú illóolajának hatóanyaga a karvon. A görcsoldó hatást jórészt neki köszönhetjük. Illóolaja klinikai vizsgálatok tanúsága szerint antibakteriális hatást fejt ki. A mag tartalmaz még 10-20%-ban zsíros olajat, valamint olyan vízoldékony anyagokat, mint pl a flavonoidok. A fűszerkömény magjának nagy a vitamin és ásványi anyag tartalma és kedvező arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. Ásványi anyagai közül kiemelendő a vas, magnézium, kálcium, kálium és cink. A növény őrölt magjának felhasználásán kívül farmakológiai szempontból nagyon hatékonynak bizonyult a termés alkoholos kivonata is.

A kömény illóolajában kuminaldehid is található, mely gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint az elmebaj és Parkinson-kór.

A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez. A köménykivonat epehajtó hatást is mutat. Segítségünkre lehet puffadás esetén is, hogy megszabaduljunk a hasfájástól, és a kellemetlen feszítő érzéstől. Puffadás esetén gyors megoldást jelenthet a köménymag felhasználásával készült főzet elfogyasztása (önmagában, vagy más növénnyel keverve). A köménymag jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz, mely stimulálja a perisztaltikus mozgást, és elősegíti a gyomornedvek fokozott elválasztását. Ez megakadályozza a székrekedést. Gyermekek kezelésére viszont alkalmasabb a kellemesebb ízű, és enyhébb hatású édeskömény vagy ánizs.

Gyulladásgátló, antioxidáns és görcsoldó tulajdonságai abba az irányba mutatnak, hogy kedvező hatást gyakorolhat a gyulladásos bélbetegségre. A köménymag, vagy kömény kivonat rendszeres fogyasztása normalizálhatja vércukorszintünket.

Segítheti a súlyvesztést is?

A válasz igen! A köménymagnak a testsúlyunkra is jótékony hatása van, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, és felpörgetik az anyagcserét. Klinikailag tesztelték a köménymag extraktum túlsúlyos nőkre gyakorolt hatását. A vizsgálat placebo-kontrollos, hármas vakteszt volt. A tesztalanyok 90 napig fogyasztottak napi 30ml köménymag kivonatot, mindamellett fizikai aktivitásukon nem változtattak. A kezelt csoport a placebóval összehasonlítva súlycsökkenést, és testzsír-százalék csökkenést mutatott.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895295/

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szerk%C3%B6m%C3%A9ny

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3844184/