Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Tanúsítvány

SSL Certificate

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Lenmag

Lenmag - sok esetben nyújthat mentőövet számunkra

A lenmag, melyet az emberiség mintegy 2300 éve használ élelmezési, és gyógyászati célokra, remekül beépíthető étrendünkbe, sok egészségügyi probléma esetén fejti ki áldásos hatását. Felismerte mindezt Hippokratész is, és alkalmazta többek közt testi fájdalmak enyhítésére. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a házi lenmagot hivatalos drogként tartja számon. A lenmag kiváló funkcionális élelmiszer alapanyag, melynek fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, autoimmun rendellenességek csökkentésében.

Minek köszönhető a len gyógyhatása?

Ugye milyen isteni finom tud lenni egy frissen sült kenyér lenmaggal a tetején? Ilyen formán viszont szervezetünkre szinte semmilyen pozitív hatást nem tud gyakorolni ez a magocska, melynek értéke leginkább rostjában, és olajában rejlik. Az egészben elfogyasztott magvak szinte teljesen emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán, míg őrölve a lenmag rostjai nagyon jól hasznosulnak. A finomított élelmiszerek sűrűjében remek támogatást nyújt számunkra. Élelmiszereinkkel legtöbbünk nem visz be elegendő rostot, melynek hiányát bélműködésünk megszenvedi. Az őrölt lenmag rosttartalma miatt - sok folyadék fogyasztása mellett – segítséget nyújthat székrekedéssel küzdők számára, és az emésztés szabályozásában.

A növény magjából készült hidegen sajtolt olaj, avagy kivonat méginkább tálcán kínálja számunkra kulcsfontosságú aktív komponenseit. Gazdag B vitamin forrás, valamint ásványi anyagok közül nagy mennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas. Értékét növeli még magas fehérje tartalma is. Egyik kulcsfontosságú hatóanyaga továbbá a lignán vegyületcsoport, melyből több százszor többet tartalmaz, mint bármely más növény. A lignánok a fitoösztrogének egyik csoportját alkotják. A fitoösztrogén kifejezés olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Hatásuk akkor kerül előtérbe, amikor a szervezet ösztrogéntermelése csökken, vagyis a női változókor idején. Segíthet az emlő- és prosztatarák, valamint más típusú rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

A lenmag továbbá az egyik legjobb forrása az Omega-3 zsírsavaknak, azon belül az alfa-linolénsavnak (ALA), mely egy többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav, szervezetünk nem képes előállítani azt. Klinikai tanulmányok alátámasztják, hogy az ALA csökkenti a szívkoszorúér betegség, és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, javítja a vérlemezke működést, csökkenti a szívritmuszavart.

Az Egyesült Államokban a Nutrition and Metabolism c. folyóirat azt publikálta, hogy lenmagot tartalmazó diéta természetesen csökkenti a koleszterin szintet.

A lenmag oldható rost tartalma “csapdát” jelent a zsír és a koleszterin számára az emésztő-rendszerben úgy, hogy azok nem tudnak teljesen felszívódni. Az oldható rostot az epe is felfogja, ami koleszterinből keletkezik az epehólyagban. Az epe ezután kiválasztódik az emésztő-rendszeren keresztül, arra kényszerítve a szervezetet, hogy több, felesleges koleszterint hasznosítson a vérben, ezáltal összességében csökkenti a koleszterin-szintet.

Milyen kórképek esetén lehet hatásos a lenmag fogyasztása?

- Szív-és érrendszeri megbetegedések esetén – kedvező irányba befolyásolja a koleszterin szintet, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, olaja enyhén véralvadás csökkentő hatású
- Klimax esetén – csökkenti a kellemetlen tüneteket (pl hőhullámok)
- Emlőrák – csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, segíthet meggátolni a rákos sejtek növekedését

- Prosztatarák – vizsgálati eredmények tanúsága szerint lenmag fogyasztásával és alacsony zsírtartalmú diétát követően a prosztatarák markerének csökkenése mutatkozott
- Cukorbetegség – támogatást nyújt a vércukorszint optimalizálásához, a vér inzulin tartalmának csökkentéséhez

- Magas koleszterinszint

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15945135

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/20904/a-lenmag-fogyasztasanak-szervezetre-gyakorolt-hatasai

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3716

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5808339/

https://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/27/fitoosztrogenek_veszelyesek_vagy_jotekonyak