Házhozszállítás

Szerződött partnerünk:

 

Tanúsítvány

Tanúsítvány

SSL Certificate

Üdvözöljük webáruházunkban!      Legyen felénk bizalommal, 33 éve állunk vásárlóink rendelkezésére!

Máriatövis

"Rosszmájúság" kezelésére máriatövis

Az őszirózsák családjába tartozó növény – melynek fő hatóanyaga erős antioxidáns, és gyulladásgátló hatású - mediterrán vidékről szárazik. Sok fényt, és meleget igényel, jó szárazságtűrő, így hazánk kifejezetten jó élőhely számára. A gyógyászatban henger alakú bóbitás kaszattermését hasznosítják. Magjának már a középkorban elismert szerepe volt epebajok, és a sárgaság kezelésében. Gyógyászati értékét a XX. század közepén ismerték el újra, amikor kémiailag azonosították fő hatóanyagkomplexét, a szilimarint, és magyarázatot találtak a növény epe- és májproblémákat enyhítő hatására.

Milyen értékes anyagokat tartalmaz?A növény fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős tövisekben végződnek. Termése legnagyobb mennyiségben zsíros olajat (15-30%) és fehérjét (20-30%) tartalmaz, de gyógyászati szempontból a szilimarinnak nevezett flavonolignán-komplex bír legnagyobb jelentőséggel. Miért is? Ez a vegyületcsoport rendkívül erős antioxidáns, vírusellenes, és gyulladásgátló hatással rendelkezik. Antioxidánsok szervezetünkbe juttatásával elkerülhetjük az oxidatív stressz kialakulását, ami alatt a szabadgyökök keletkezése és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlását értjük. Alig van olyan betegség, ahol a szabadgyökök károsító hatását ne mutatták volna ki a szabadgyökök túltermelődése, vagy az antioxidáns rendszer károsodása miatt.

Kiemelkedő jelentőségének köszönhetően a máriatövist a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az Év Gyógynövényének választotta.

Májunk működése. Hogyan segíti őt a szilimarin?

A máj szervezetünk egyik kulcsfontosságú szerve, hiszen központi szerepet tölt be az anyagcserében, az emésztésben, a méregtelenítésben egyaránt. Szervezetünk legnagyobb mirigye, az anyagcsere folyamatok legfőbb szerve. Részt vesz a szénhidrátok, fehérjék és lipidek anyagcseréjében, itt történik az emésztésből származó anyagok feldolgozása, átalakítása, raktározása. Elvégzi a gyógyszerek, mérgek lebontását, kiválasztását.

A máj betegségeinek természetes gyógyítására klinikai vizsgálatok alapján is leginkább a máriatövismag hatóanyaga, a szilimarin molekulacsoport használatos. Segíti a májsejtek regenerációját, és szintézisét. Hatékonyan alkalmazható vírusos és toxikus eredetű májproblémák (alkohol, gyógyszerek, vegyszerek okozta mérgezések) kezelésére, elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből. A szilimarin, antioxidáns, és gyulladáscsökkentő hatása miatt a krónikus hepatitis mérséklésében, és akár a rákos megbetegedések elleni harcban is szerepet játszhat.

A máj egy ideig képes regenerálni szöveteit, de ha folyamatosan káros hatások érik, a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak: ez a folyamat a fibrózis. Ez idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg feladataival, majd eléri a cirrózis stádiumát, amikor a máj önállóan már nem képes regenerálódásra. Még májcirrózisban szenvedő betegek esetében is sikerült azonban szignifikáns állapot javulást elérni a szilimarint alkalmazók körében számos placebókontrollos, dupla vaktesztes vizsgálatban.

Akár súlyos gombamérgezések esetén alkalmazva a szilimarint intravénásan, időben elvégzett beavatkozással a halálozási arány jelentősen csökkenthető, tehát rendkívül hatékonynak mutatkozott. Klinikai vizsgálatok szerint továbbá a növény hatóanyagai előnyösek lehetnek onkológiai betegek számára is.

A szépség belülről fakadHa jól érezzük magunkat a bőrünkben, meg van lelki egyensúlyunk, az sugárzik rólunk. A szépség, megjelenésünk azonban nem csak ezen múlik. Nagymértékben befolyásolja kinézetünket – gondolhatunk itt testsúlyunkra, és bőrünk állapotára – az is, milyen életmódot folytatunk, milyen tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe. Minél inkább telítődünk méreganyagokkal, az annál inkább kiül az arcunkra is. Ha rendszeresen végzünk méregtelenítést, javulnak az anyagcsere folyamatok, erősödik immunrendszerünk, és bőrünk látványosan szebb lesz. Szakemberek álláspontja szerint a pattanások, vagy aknék megjelenése bőrünkön összefüggésbe hozható táplálkozásunkkal. Ha viszont már kialakult a probléma, klinikai tesztek eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a máriatövis hatóanyagai előnyös hatást fejtenek ki az aknéval érintettekre. A máriatövismagból készült kivonat a növény gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen alkalmazható gyulladt, fájdalmas bőrfelületek kezelésére.


Felhasznált irodalom:

Prof.Szendrei Kálmán, Dr. Csupor Dezső Gyógynövénytár c. könyve

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2671116/

https://www.omicsonline.org/effects-of-oral-antioxidants-on-lesion-counts-associated-with-oxidative-stress-and-inflammation-in-patients-with-papulopustular-acne-2155-9554.1000163.php?aid=10078

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100908